Miksi venytellä säännöllisesti?

Istumme päivän aikana huomaamattamme paikallaan yllättävänkin pitkiä aikoja. Istumista tapahtuu esimerkiksi tietokoneella tapahtuvassa työssä, autolla ajaessa tai ihan vaan kotona sohvalla rentoutuessa. Niin rentouttavalta kuin istuminen tai sohvalla löhöily kuulostaakin, saattaa sillä pitkään tehtynä kuitenkin olla täysin päinvastaisia vaikutuksia. Monen istumatyötä tekevän riesana ovat ikävät selkäkivut sekä lihasjumit ja päivän päätteeksi olo voikin olla yhtä notkea kuin rautakangella. Myös aktiiviliikkuja voi rankan treenipäivän päätteeksi kokea olonsa kankeaksi ja seuraavana päivänä olisi jo seuraavat treenit odottamassa.

Mikäs sitten neuvoksi? Tee venyttelystä itsellesi tapa! Venytellessä lihasta venytetään kohti sen ääripituutta joko paikallaan pidettävillä staattisilla venytyksillä tai liikkuvilla dynaamisilla venytyksillä. Venyttely palauttaa lihaksen normaaliin pituuteensa esimerkiksi pitkän istumisjakson jälkeen ja ehkäisee sitä kautta yleisimpiä ongelmia. Säännöllisesti tehtynä venyttely parantaa lihaksen maksimipituutta ja parantaa sitä kautta kehon taipuisuutta.

Venyttelyn tuomat hyödyt saavutetaan parhaiten säännöllisellä venyttelyllä. Onneksi venyttely onkin yksi helpoimmista liikuntamuodoista tehdä missä tahansa, olit sitten kotona, ulkona tai työpaikalla. Venyttelyn ohessa voit jopa tehdä jotain aivan muuta, kuten vaikkapa katsoa lempparisarjaasi tai kuunnella hyvää musiikkia! Aloita venyttely rauhallisesti keskittyen erityisesti kehon osiin, joissa itse koet ongelmia tai joiden liikkuvuutta haluat parantaa. Venyttely saa tuntua makeasti lihaksessa johon venytys kohdistetaan, mutta varsinaista kipua venytyksen ei kuulu tuottaa. Varsinkin aloittelevalle venyttelijälle venytykset voivat aluksi tuntua hieman epämiellyttäviltä, koska keho ei ole vielä tottunut uusiin asentoihin. Palauta itsesi venytyksestä takaisin neutraaliin asentoon rauhallisesti, jotta vältyt lihasrevähdyksiltä.

Venyttelyn hyödyt

1. Venyttely parantaa liikkuvuutta

Säännöllisesti tehtynä venyttely parantaa lihasten ja nivelten liikkuvuutta. Hyvä liikkuvuus helpottaa ja tekee liikkumisesta tehokkaampaa lähes jokaisessa urheilulajissa. Hyvän liikkuvuuden myötä harjoittelustasi tulee monipuolisempaa, koska pystyt hyödyntämään kehon laajempia liikeratoja eri liikkeissä. 

2. Venyttely ehkäisee vammoja

Urheiluvammat ovat jokaisen liikkujan ikuinen vaiva. Kevyt venyttely toimii kuitenkin erinomaisena lämmittelynä ennen urheilua. Ennen suoritusta tapahtuvien venytysten ei tulisi kuitenkaan olla liian pitkiä, vaan suoritukseen kannattaa valmistautua 5-10 sekunnin dynaamisilla venytyksillä, jotka edistävät lihaksen verenkiertoa, venyttämättä sitä silti liikaa. Lihasjumeja voidaan välttää sillä, että kehon liikkuvuudesta pidetään huolta jo ennen lihasjumien syntymistä, eikä vasta sitten kun lihaksia kolottaa.

3. Venyttely edistää palautumista

Venytykset lisäävät lihasten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, joka puolestaan edistää palautumista. Venyttelyä voidaan suositella osaksi jokaisen urheilijan treeniohjelmaa, koska kehonhuolto on tärkeässä osassa urheiluvammojen ehkäisyssä. Lyhyet venytykset ovat hyvä tapa saada keho rentoutumaan treenin jälkeen, mutta pitkät venytykset kannattaa tehdä vasta muutaman tunnin päästä suorituksesta. Tällöin lihas on ehtinyt palautua normaalitilaan ja riski revähdyksille on pienempi.

4. Venyttely parantaa ryhtiä ja lihastasapainoa

Venyttelyn avulla lihakset säilyttävät normaalin pituutensa, jonka ansiosta myös ryhtisi on parempi. Lihasjumit voivat aiheuttaa ylimääräistä rasitusta muille lihaksille ja nivelille, koska ne eivät jumien takia pysty toimimaan tehokkaasti. Kuntosalitreenin liikkeet eivät välttämättä myöskään kohdistu haluttuun paikkaan, koska huonontunut liikkuvuus ei sitä salli.

Urheilutuet.fi suosittelee ottamaan säännöllisen venyttelyn osaksi omaa kehonhuoltorutiinia jo tänään, olit sitten arkiliikkuja tai huippu-urheilija. Näin ehkäiset monet yleiset urheiluvammat, venähdykset ja revähdykset ennen niiden tapahtumista ja edistät yleistä hyvinvointiasi. Tapaturmia on joskus mahdotonta välttää, mutta Urheilutuet.fi verkkokauppa on tukenasi kuntoutuksen jokaisessa vaiheessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.