Nilkkatuki valintaopas

Mitä ottaa huomioon nilkkatukea valitessa?

Nilkkatuki on monikäyttöinen apuväline, joka kannattaisi löytyä jokaisen liikkuvan ihmisen kaapista. Nilkkatuet ennaltaehkäisevät urheiluvammoja stabiloimalla nilkkaa liikunnan aikana, lievittävät kroonista nilkkakipua sekä antavat nilkalle tukea ja kompressiota urheiluvamman kuntoutuksen aikana. Nilkkatuella voidaan hoitaa ja ehkäistä yleisimpiä vaivoja kuten niveltulehdus, nivelreuma, plantaarifaskiitti, jännetulehdus(tendiniitti), nilkan venähdys, nilkan revähdys ja nilkan alueen turvotus. Nilkkavaivoja on siis useanlaisia ja eri vaivoille on kehitetty erilaisia nilkkatukia. Tämä opas auttaa sinua valitsemaan omiin tarpeisiisi täydellisesti sopivan nilkkatuen.

Koko ja kompressiotaso

Nilkkatuen mukavuudessa on tärkeää valita käyttäjälle sopivan kokoinen nilkkatuki. Tuen on oltava napakka, jotta se tarjoaa tarpeeksi tukea nilkalle, mutta se ei saa silti estää verenkiertoa. Liian tiukka nilkkatuki tuntuu jalassa epämukavalta ja jalka voi puutua. Tuki tasoltaan kevyet nilkkatuet tuntuvat jalassa liikkuvammilta kun taas korkean tukitason nilkkatuet rajaavat liikettä.

Nilkkatuen mitoitukset määräytyvät usein nilkan ympärysmitan tai kengän koon mukaan. Ennen tuen hankkimista on siis syytä mitata oma nilkanympärys ja valita sopiva tuki sen mukaan. Eri valmistajien nilkkatuet voivat olla mitoitukseltaan hieman erilaisia, joten oikea koko on syytä varmistaa valmistajan kokotaulukosta.

One size nilkkatuet myydään vain yhdessä koossa ja ne ovat mitoitettu siten, että ne sopivat useimpien aikuisten jalkaan. Joissain nilkkatuissa käyttäjä voi vaikuttaa tuen kokoon ja tiukkuuteen kiristettävillä tarraremmeillä tai nauhoilla. Näissä tuissa tukitasoa on helppo säädellä tarpeen ja mieltymyksen mukaan.

Materiaali

Yleisimmät nilkkatukien materiaalit ovat neopreeni ja neulottu kangas. Lisäksi tuet voivat sisältää lisätukia(lastat ja kiskot) tai pehmusteita, jotka on usein tehty muovista, metallista, silikonista tai geelistä.

Neopreeni nilkkatuki on materiaaliltaan mukautuvampi, mikä takaa, että nilkkatuki istuu napakasti. Neopreeni ei ole materiaalina kovin hengittävä, joten se varaa alleen paljon lämpöä. Lämmöllä on hyviä vaikutuksia vammojen paranemisprosessissa, mutta joidenkin mielestä tuki voi olla koko päivän käytettynä hieman kuuma. Kankaisen nilkkatuen etuna on nimenomaan materiaalin hengittävyys, jolloin se sopii erinomaisesti käytettäväksi jokapäiväisissä askareissa.

Nilkkatuen tyyppi

Kevyt nilkkatuki

Kevyet nilkkatuet ovat nimensä mukaan suunniteltu antamaan kevyttä tukea ja kompressiota rajoittamatta silti liikaa nilkan liikettä. Kevyt nilkkatuki on sukkamainen, nopea pukea ja rakenteeltaan ohut, mistä syystä se on omiaan käytettäväksi myös kenkien kanssa.

Kevyttä nilkkatukea suosittelemme kaikille liikkujille, jotka haluavat ehkäistä nilkan urheiluvammoja. Nilkkatuki stabiloi nilkkaa tilanteissa, joissa normaalisti on suurempi riski vamman syntymiseen. Kevyet nilkkatuet auttavat myös lievien urheiluvammojen kuntoutuksessa. Tuki lievittää nilkan turvotusta, lievittää kipua ja pitää vamma-alueen lämpimänä koko paranemisprosessin ajan.

Kevyt nilkkatuki auttaa esimerkiksi seuraaviin vaivoihin:

  • Nilkan lievä venähdys / nyrjähdys
  • Niveltulehdus
  • Jännetulehdus
  • Plantaarifaskiitti

Kiristettävä nilkkatuki

Kevyen nilkkatuen tapaan kiristettävät nilkkatuet ovat rakenteeltaan ohuita ja huomaamattomia, mutta kiristettävässä nilkkatuessa tukitasoa voidaan säätää itse huomattavasti korkeammaksi remmien tai nauhojen avulla. Korkeampi tukitaso rajoittaa nilkan liikettä jokaiseen suuntaan ja auttaa vähentämään nilkkaan kohdistuvaa ylimääräistä rasitusta nilkkavamman paranemisen aikana.

Remmeillä kiristettävä nilkkatuki kiristetään yleensä numero 8-muotoon tai numero 6-muotoon.Numero  8-muoto antaa nilkalle tukea kaikissa suunnissa kun taas numero 6-muoto ehkäisee sivuttaissuuntaisia nilkannyrjähdyksiä.

Kiristettävät nilkkatuet auttavat esimerkiksi seuraaviin vaivoihin:

  • Nilkan lievä nyrjähdys / venähdys
  • Nilkan keskivaikea nyrjähdys / venähdys

Raskas nilkkatuki

Raskaiksi nilkkatuiksi luetaan nilkkatuet, jotka estävät merkittävästi nilkan liikettä esimerkiksi lastojen tai saranoiden avulla. Raskaita nilkkatukia suositellaan käytettäväksi nilkkaleikkauksen tai vakavan nyrjähdyksen jälkeen, jotta nilkka saadaan pidettyä levossa paranemisen alkuvaiheessa. Nilkan paranemisprosessin edetessä raskas nilkkatuki on syytä vaihtaa kevyempään nilkkatukeen, jotta nilkka saa kuntouttavaa liikettä.

Raskas nilkkatuki auttaa esimerkiksi seuraaviin vaivoihin:

  • Rasitusmurtuma
  • Nilkan vakava nyrjähdys / venähdys
  • Nilkkaleikkaus

Nilkkatuen pesuohje

Etenkin kevyitä nilkkatukia käytetään paljon myös urheilun aikana, joten ne imevät itseensä hikeä. Myös nilkkatuki voidaan pestä noudattaen tuotteen pesuohjeita. Yleisimmin nilkkatuen pesussa suositellaan käsinpesua viileällä vedellä. Pesussa voidaan käyttää mietoa pesuainetta. Muista kuivata tuki huolellisesti ennen sen käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *